Soil Scoutin sensoritekniikka yhdistää pellon verkkoon

Vesi on yksi maailman niukoista voimavaroista. Ympäri maailman etsitään keinoja alueiden pitämiseksi elin- ja viljelykelpoisena. Suomessa vettä riittää, mutta esimerkiksi Kaliforniassa maanviljelys käyttää 80 % niukoista vesivaroista. Suomalainen start-up Soil Scout on iskenyt kultasuoneen – vai pitäisikö sanoa tässä tapauksessa vesisuoneen. Asentamalla maahan Soil Scoutin langattomia IoT-sensoreita, voi viljelijä tai golfkentän omistaja pienentää vedenkulutustaan  jopa 20 %. Tämä kotimainen cleantech-innovaatio yhdistää maailman pellot sensori-tekniikallaan verkkoon. Pitääkö silloin sanoa Internet of Things vai Internet of Earth?

Sensoriteknologialla on lukuisia muitakin sovellutuksia. Soil Scoutin tekniikka mahdollistaa tiedon lähettämisen kahdenkymmenen vuoden ajan ilman, että laitetta tarvitsee huoltaa tai paristoa vaihtaa. Sensori voidaan jopa valaa betoniin tai upottaa neljän metrin syvyyteen maahan. Ehkäpä olet jo putannut viheriöllä, jonka maaperää valvoo Soil Scout.

Käyttöliittymäsuunnittelu

City Dev Labs teki Soil Scoutin porukan kanssa uudet WordPress- verkkosivut vientimarkkinoita ajatellen. Nyt on vuorossa käyttöliittymäsuunnittelu sensoreiden eli scoutien lähettämän datan analysointia varten. Luonnollisesti työkalujen pitää toimia niin toimistossa kuin kenttäolosuhteissakin.

City Dev Labsin Pekka Front vetää käyttöliittymäkehitystä ja on innoissaan: ”Käyttöliittymän suunnittelu liikkuvan työntekijän tarpeisiin on lähellä sydäntä. Ei toki haittaa, jos asiakkaamme näillä työkaluilla pelastaa maailman vesipulalta.

Miten sensori toimii?

Sensori kaivetaan maahan haluttuun syvyyteen. Esimerkiksi golfkentän greenillä on tyypillisesti useita scouteja eri puolilla ja eri syvyyksissä. Kentänhoitaja voi milloin tahansa tarkistaa kosteuden ja selata historiaa taaksepäin. Golfkentät käyttävät kuivina aikoina jopa tuhansia euroja päivässä kasteluun. Osa kastelusta on turhaa. Soil Scoutin palvelulla saavutetaan vähintään 20% säästö lähes aina.

Soil Scoutin alkujuuret ovat maanviljelyssä. Maailmalla isolla viljelmällä saattaa olla jopa miljoonien eurojen kastelulaitteistot ja ne imevät niin vettä kuin sähköä huikeita määriä. Optimaalinen kastelu säästää näitä resursseja. Kun kastelu on oikealla tasolla, myös lannotteiden käyttöä voi vähentää, kun liiallinen kastelu ei huuhtele niitä pois.

Maahan asennettu sensori lähettää mittaustulokset tukiasemaan, joka lähettää datan edelleen Soil Scoutin palvelimille. Kukin asiakas voi asettaa haluamansa hälytysrajat kullekin scoutille ja tehdä omat johtopäätökset mittaustuloksista.

Mikä Soil Scout?

Soil Scout on vuonna 2013 perustettu suomalainen cleantech-yritys.
Bully Award finalisti: 2015 Bully Award Finalists
Red Herring voittaja: Red Herring

Lisätietoja Soil Scoutista: Jonathan Skelly, [email protected]
www.soilscout.com

Share
Tweet
Share