02.08.2018

Google ilmoitti heinäkuussa 2018 sitten julkaisevansa sekä uuden tuoteperheen eli Google Maps Platformin, että uuden hinnoittelurakenteen niille organisaatioille, jotka käyttävät Google Maps API:a toimittaessaan käyttäjilleen räätälöityjä karttoja, reittejä ja paikkoja.
Muutos on julkaisustaan asti aiheuttanut hämmennystä ja kritiikkiä. Alla kerromme lisää isoimmista muutoksista ja mitkä ovat niiden käytännön vaikutukset Googlen karttarajapintaa käyttävien yritysten liiketoimintaan.

Uusi Pay-As-You-Go -malli

Useiden pilvipalvelujen tarjoajien lailla myös Google Maps muutti heinäkuussa 2018 karttojensa hinnoitteluperiaatteita. Jo olemassa olleet standard-sopimus, johon ei kuulunut asiakaspalvelua, ja premium-sopimus yhdistettiin yhdeksi ”pay-as-you-go” -malliksi. Ei pelkkää huonoa, jos ei jotain hyvääkin – nyt asiakaspalvelu on avoin ja ilmainen kaikille.
Aikaisemmin Google Maps tarjosi 18 erilaista rajapintaa kehittäjien käyttöön, mutta nykyään Google Cloud -sateenvarjon alla toimiva uusi Google Maps Platform koostuu vain kolmesta ydintuotteesta, joilla jokaisella on oma hinnoittelurakenteensa. Ydintuotteet ovat:

  1. kartat eli esim. räätälöidyt, dynaamiset kartat, katunäkymät ja 360 °: n näkymät
  2. reitit eli navigointi, suuntatiedot ja liikenne
  3. paikat eli sijaintitiedot, osoitteet, kohteiden arvostelut jne.

Lisää tietoa uudesta hinnoittelusta löydä Google Maps Platform – hinnoittelutaulukosta.
Positiivinen uutinen on kuitenkin se, ettei aikaisempaan koodiin tarvitse tehdä mitään muutoksia eli vanhat palvelut toimivat sellaisenaan, mm. Eat.fi -palvelu, joka käyttää Google Maps -karttapohjaa palveluunsa.

mm. Eat.fi -palvelu käyttää Google Maps -karttapohjaa palvelunsa tukena

200 dollarin edestä ilmaisia API -kutsuja

Google Maps Platformin käyttämä uusi hinnoittelu toimii niin, että jokainen käyttäjä saa kuukausittain 200 dollarin edestä ilmaisia API-kutsuja. Summalla saa esim:

  • 28 000 dynaamisen kartan latausta
  • 100 000 staattisen kartan latausta
  • 40 000 suuntanumeron latausta
  • 40 000 ilmaista Geolocation-puhelua

Uusi hinnoittelujärjestelmä mahdollistaa yksinkertaisten dynaamisten karttojen rajoittamattoman käytön upotetuissa ja mobiilisovelluksissa.
Jos sivustosi tarjoaa käyttäjilleen edelleen vain yksinkertaista karttaa, esimerkiksi näyttämään tien toimistolle, et joudu maksamaan edelleenkään mitään. Jos kuitenkin käytät upotettua liittymää (embed-API) käyttö-, näkymä- tai haku-tilassa, uudella hinnoittelulla on vaikutusta.

Ei enää API-kutsuja ilman laskutustietoja

Jos teet palvelinkutsun ilman API-avainta Mapsin JavaScript -sovellusliittymään tai katunäkymä -sovellusliittymään, niitä ei enää tueta lainkaan, vaan kutsu palauttaa matalaresoluutioisen, epätarkan kartan, joka on vesileimattu ”vain kehitystarkoituksiin”-tekstillä. Joten vaikka latausmääräsi jäisivätkin alle 200 dollarin vapaan budjetin, ammattikäyttöä varten sinun on luotava tili ja annettava laskutustiedot Googlelle.
Karttapalvelun käyttörajoitukset voidaan asettaa 200 dollariin / kk, jotta voidaan varmistua maksuttomasta käytöstä, mutta API-avaimen käyttöönotto voi olla  monimutkaista ja aikaa vievää organisaatioille, jotka ovat tottuneet käyttämään useita erilaisia karttoja ilmaiseksi.
Voittoa tavoittelemattomat organisaatiot, kuten kriisinhallintaorganisaatiot tai esimerkiksi tiedotusvälineet voivat anoa ylimääräisiä, ilmaisia karttoja. Lisätietoja Google for Nonprofits– palvelusta löydät täältä.

Avoimen lähtekoodin ilmaisia vaihtoehtoja Google Mapsille?

Vaikka yritys tarjoaisikin asiakkailleen vain niin sanottuja peruskarttatoimintoja Google Maps Platformin avulla, mutta käyttäjämäärät ovat suuria, voivat maksut nousta korkeiksikin Googlen uuden hinnoittelumallin takia. Kuitenkin organisaatiot, jotka tarjoavat tietoa käyttäjilleen esimerkiksi tapahtumista, kiinteistöistä tai yrityksistä, voivat hyvinkin löytää muita ilmaisia, avoimen lähdekoodin vaihtoehtoja Google Mapsin tilalle, esim. OpenStreetMap :in.
OpenStreetMap on avoimen lähdekoodin kartoitusprojekti. Se on perustettu, koska muissa karttapalveluissa oli yllättäviä kaupallisia ehtoja ja teknisiä rajoitteita. OpenStreetMap on nopea ja ilmainen ja siihen kuuluu runsaasti JavaScript-kirjastoja, joiden avulla karttoja voi muokata.
 

Onko sivustollasi käytössä Google Maps kartta?
Varmista palvelusi jatkuva toimivuus tilaamalla tarjoamamme kokonaisvaltainen WordPress-ylläpitoNoja.

 

 
Lähteet:
Manifesto.co.uk
Geoawesomeness.com

Tags: , ,