24.01.2012

Kirjoittanut: Ilkka Lavas | 24.01.2012 |

”Koosh hauskuus uus, mukana menossa koulussa kotona”, kännykkä tuo 2000-luvun Koosh!
Facebookia käytetään jo enemmän mobiileilla kuin tietokoneilla. Miksi? Mobiilit ja tabletit ovat aina mukana ja niiden web -selaimet ovat kehittyneet niin paljon, että käyttö on miellyttävää. Isot talot, kuten Microsoft, Apple ja Google ovat päättäneet tukea HTML5 teknologiaa. HTML5 ei ole uusi juttu, mutta se mahdollistaa mm. GPS:n paikkatiedon saamisen suoraan selaimeen ja vahvistaa täten asemaansa koko ajan.

20 hienointa HTML5-sivustoa näyttävät (v.2011), mihin selaimet pystyvät nykyään

Voisiko asioita tehdä tehokkaammin?

Tableteille ja älypuhelimille kehitetään nyt omia sovelluksia, joita ei voi siirtää toisiin ympäristöihin. Esimerkiksi W3 kehitti taksin tilaus -sovelluksen iPhonelle, Androidille ja Windows Phone 7:lle. Sovelluksia kehitetään muissakin yrityksissä vastaavasti ja kehitystyö eri alustoille ei ole kustannustehokasta, koska siinä on paljon tuplatyötä. Meillä meni esimerkiksi kolminkertainen aika, kun teimme eri mobiilisovellusympäristöihin sovellukset.

Ei pelkkää Applea

Se, että on olemassa ainoastaan Applen alustaa tukeva palvelu, ei palvele kovinkaan laajasti asiakaskuntaa. Sulkemalla pois Android-, Symbian- ja Windows Phone -käyttäjät, saa helposti tyytymättömiä asiakkaita ja tahran yrityskuvaan. HTML 5:n yleistyminen ja siihen saatavat mobiilikehittimet mahdollistavat palveluiden kehittämisen jatkossa tehokkaammin.

Helpompaa ja yksinkertaisempaa kehittämistä

Mielestäni teknologian mahdollistaessa, kannattaisi pyrkiä tekemään mobiileista verkkopalveluista selainpohjaisia. Näin vältytään jatkuvasta päivitysrumbasta ja testailusta eri alustoille. Lisäksi saadaan säästöjä jo kehitysvaiheessa. Kaikkien palveluiden ja sovellusten ei tarvitse päästä käsiksi älypuhelimen toiminnallisuuksiin, joten sovellusten rakentaminen HTML5 teknologialla onnistuu hyvin usein. Selainpohjaista palvelua ei myöskään tarvitse ylläpitää jokaiselle alustalle erikseen ja käyttäjät säästyvät sovelluksen päivittämiseltä älypuhelimessa.

Kokeile miltä yrityksesi web-sivu näyttää älypuhelimellasi

  • Onko yrityksesi verkkosivujen käyttäminen sujuvaa erilaisilla älypuhelimilla ja tableteilla?
  • Onko sisältö optimoitu riittävän kevyeksi, jotta latausajat pysyvät maltillisina?
  • Skaalautuuko sivu nätisti luettavaksi puhelimen näytölle?

Edellä mainittuja ominaisuuksia kannattaa vaatia, kun tilaa web-palvelusta mobiiliyhteensopivan version. Älypuhelin, web-projekti ja tablettikehitystä voi tehdä siis yhdellä teknologialla (HTML5) kustannustehokkaasti. Tämä ei vaadi erilaisten sovellusten kehitystyötä.

Olitko tyytyväinen?
(BTW Suutarin lapsella ei ole omia kenkiä, eli W3:n (www.w3.fi) sivut eivät esimerkiksi skaalaudu kännykän näytölle niin kuin pitäisi. – Vielä. )

HTML 5:

Lukuvinkkilinkki mukautuvaan verkkosuunnitteluun:

Lue lisää HTML5:stä.