17.11.2014

Digitaalinen radio- ja tv-arkisto (RTVA) tallentaa kaikki Suomen ohjelmat

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin digitaalisesta radio- ja tv-arkistosta (RTVA) löytyvät kaikkien suomalaisten radio- ja tv-kanavien ohjelmat jo vuosien takaa. Arkistoa käyttävät paitsi tutkijat ja opiskelijat, myös lukuisat asianharrastajat. Asiakkaan ja CSC:n kanssa yhteistyössä toteutettu palvelu ottaa kanavien lähetysvirran talteen sellaisenaan, 24/7. Toteutettu radio- ja tv-arkiston hakupalvelu mahdollistaa ohjelmien tehokkaan katselun ja kuuntelun. Järjestelmän kehitystyö on jatkuvaa, eli palvelua muokataan käyttäjäpalautteen pohjalta. Tavoitteena on tutkijoiden tarpeet ja toiveet mahdollisimman monipuolisesti huomioon ottava palvelu.
W3 Group Finlandin osuus tässä hyvin dataintensiivisessä palvelussa on ohjelmaopas, kattava hakukone, ohjelmatietojen tallennus ja käyttöliittymä, jossa tietoja voidaan käsitellä, täydentää ja näyttää. Tyypillisiä tietoja ovat aika, kanava, esiintyjät, ohjaaja, sisältökuvaus sekä erilaiset tekniset tiedot. RTVA-käyttöjärjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa. Palvelu on  räätälöity mahdollisimman itseohjautuvaksi. Esimerkkinä mainittakoon digiarkistoon automaattisesti siirtyvät ohjelmistotiedot. Järjestelmä imuroi suurimman osan ohjelmatiedoista ulkoisista lähteistä osaten yhdistää ne oikeisiin tallenteisiin. RTVA:n arkistomateriaaliin voi perehtyä KAVI:n katselu- ja kuuntelupisteiden ohella myös eduskunnan kirjastossa, kansalliskirjastossa ja useissa korkeakouluissa.  Lisäksi kaikki Suomen korkeakouluopiskelijat voivat kirjautua järjestelmään HAKA-federaatiotunnusten avulla.
Televisio- ja radiomateriaalia on toistaiseksi tallessa vuoden 2009 alusta lähtien. Digitaalisessa arkistoinnissa on huomioitu television ja radion suurimmat kanavat eli noin 90 % kotimaisesta katsojakunnasta tavoittavat päämediat.
Kuva: Andrei Niemimäki, CC BY-SA

Haluatko tietää lisää projektista?

anuMyyntipäällikkö
Anu Halme
0400 855688
[email protected]