15.11.2010

“KAVA suunnitteli ja rakensi ainutlaatuisen ohjelmatiedon hakukoneen yhdessä W3 Group Finland Oy:n ja CSC:n kanssa. Kanavien lähetysvirta otetaan talteen sellaisenaan, 24/7.”
Kansallisen audiovisuaalisen arkiston digitaalinen radio- ja tv-arkisto (RTVA) aukeaa kansalaisten laajamittaiseen käyttöön. Arkistopalvelu on tarkoitettu kaikille aina väitöskirjan tekijöistä itseopiskeleviin asianharrastajiin.
Juuri valmistunut radio- ja tv-arkiston hakupalvelu mahdollistaa ohjelmien tehokkaan katselun ja kuuntelun. Järjestelmän kehitystyö ei pääty tähän, vaan palvelua muokataan käyttäjäpalautteen pohjalta. Tähtäimessä on tutkijoiden tarpeet ja toiveet mahdollisimman monipuolisesti huomioon ottava palvelu.

“Ainutlaatuinen maailmassa”

KAVAn RTVA-käyttöjärjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa. Palvelu on räätälöity mahdollisimman itseohjautuvaksi. Esimerkkinä mainittakoon digiarkistoon automaattisesti siirtyvät ohjelmistotiedot. Järjestelmä imuroi suurimman osan ohjelmatiedoista ulkoisista lähteistä osaten yhdistää ne oikeisiin tallenteisiin.
Helsingissä arkistomateriaaliin voi perehtyä KAVAn katselu- ja kuuntelupisteiden ohella myös eduskunnan kirjastossa ja kansalliskirjastossa. Muualla Suomessa palvelupisteinä toimivat vapaakappalekirjastot (Turku, Jyväskylä, Joensuu, Oulu) sekä Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos.
Televisio- ja radiomateriaalia on toistaiseksi tallessa vuoden 2009 alusta lähtien. Digitaalisessa arkistoinnissa on huomioitu television ja radion suurimmat kanavat eli noin 90 % kotimaisesta katsojakunnasta tavoittavat päämediat.

“Tallennusperiaatteena 24/7”

Lakisääteisenä tallennusperiaatteena on “24/7”: kanavien lähetysvirta otetaan talteen sellaisenaan mitään pois jättämättä. Juonnot, tauot ja mainokset – kaikki ovat mukana alkuperäisissä muodoissaan.
Ohjelmatieto itsessään sisältää paljon kulttuurihistoriallisesti arvokasta tietoa näyttelijöistä, henkilöistä, juontajista ja tuotantoyhtiöistä. Elokuva-arkisto on nykyään Kansallinen audiovisuaalinen arkisto ja tämä näkyy myös nyt julkaistussa RTVA -ympäristössä. Kaikki ohjelmatieto linkittyy audiovisuaaliseen arkistoon laajasti, jolloin televisiossa näytetty elokuva voi löytyä myös radiokuunnelmana, lainauksena tekstitv -chatista tai elokuvateatteriesityksenä.

“Hakukoneen avulla voit tutkia, katsoa ja kuunnella”

KAVA on suunnitellut ja rakentanut kulttuurihistoriaan pureutuvan ohjelmatiedon hakukoneen yhdessä W3 Group Finland Oy:n ja CSC:n kanssa. Hakukoneen avulla voi tutkia radio ja televisioarkistoa aivan uusilla menetelmillä. Hakukoneen kautta on mahdollista myös kuunnella ja katsella tallennettuja radio- ja tv ohjelmia. Ohjelmien tallentamisen eli kaappauksen suorittaa Digita Oy, datan säilytyksestä vastaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy. RTVA-käyttöjärjestelmän on rakentanut KAVAn tarpeet huomioiden W3 Group Finland Oy.
kava.fiw3.ficsc.fi