18.05.2022

Kevään aikana saimme lukea kahden kotiautomaatioon keskittyneen yrityksen kaatumisesta ja niiden koko järjestelmän alasajosta, niin iHome kuin Insteon liittyivät muiden jo kuopattujen kotiautomaatiojärjestelmien listaan.

Vapaus valita?

Kotiautomaatio on tällä hetkellä kovassa nousussa, jonka seurauksena useampi toimija koittaa saada jalkaa oven väliin tälle kasvavalle markkinalle. Suuret brändit kuten Philips, Google ja Apple ajavat omia ekosysteemejä meidän jokaisen kotiin. Kuluttajalle tämä näyttäytyy eniten vaikeana valintana mihin järjestelmään tulisi sijoittaa ja mitä laitteita eri toimittajilla on tarjolla.

Valinnan vaikeudesta huolimatta jokaisella toimittajalla on tarjolla jonkinlainen keskitin (hubi), jonka avulla laitteet yhdistävät internetiin ja sitä kautta voidaan kodin valoja, lukkoja ja vaikka autotallin ovea ohjata. Jos tätä sovelletaan käytäntöön, tulisi siis esimerkiksi Philipsin tapauksessa ostaa heidän hubinsa, ja siihen liittää Philipsin tai heidän hyväksymät kolmannen osapuolen laitteet, joita voidaan yhden applikaation kautta ohjata. Jos kuitenkin autotallin oven ohjain onkin eri valmistajan ja vaatii toisen hubin sen ohjaukseen tulee taas asentaa uusi sovellus. Ulko-oven älylukko onkin jo kolmannen valmistajan, näin kotiautomaatiosta kasvaa nopeasti turhauttavan haastava.

Eri sovellusten välillä loikkiminen pitkin päivää ei kuitenkaan ole se suurin ongelma, vaan itse laitteiden elinkaari, ja varsinkin pienempien toimittajien tuotteiden ja palveluiden tulevaisuus. Insteonin tapauksessa kodin laitteista tuli pahimmillaan käyttökelvottomia. Liiketunnistimet, älytermostaatit, älykatkaisijat ja langattomat laitteet muuttuivat yhdessä yössä älyttömiksi (pun inteded).

Ongelmaan on tulossa ratkaisuksi laitevalmistajien yhteinen Matter-standardi, mikä lupailee tulevaisuudessa kaikkien tämän järjestelmän alla toimivien laitteiden olevan plug-and-play asennettavia, oli oman kodin hubi sitten mikä tahansa.

Avoin lähdekoodi avuksi

Tällä hetkellä tilanne on hieman toinen, mutta vaihtoehtoisia ratkaisuja löytyy. Omaksi suosikiksi on kasvanut avoimen lähdekoodin kotiautomaatioalusta Home Assistant.

Avoimen lähdekoodin ja yhteisön ylläpitämän Home Assistantin avulla voi jo tällä hetkellä yhdistää eri toimittajien laitteet samaan järjestelmään. Kirjoitushetkellä Home Assistantille on tarjolla 1971 eri integraatiota ja esimerkiksi Zigbee2MQTT:n avulla ja yhdistämällä järjestelmään ZigBee-tikku saadaan kasvatettua määrää vielä tästä suuremmaksi. Tosin tähän vaaditaan hieman harrastuneisuutta.

Kuten odottaa saattaa, yhteisö reagoi nopeasi kevään tapahtumiin ja Home Assistantin puolelle tulikin nopeasti lokaali versio Insteonin laitteiden ohjaamiseen. Pienellä vaivalla saadaan Insteonin laitteilla toimivat älykodit takaisin toimimaan kuten aikaisemminkin.

Voitto avoimen lähdekoodin ratkaisulle.

Koti joka pitää datan itsellään

Kotiautomaation tulisi olla osa kotia, ei vain väriä vaihtavia valoja. Oma kotiautomaationi on siis rakennettu hieman eri lähtökohdasta.

Suurin osa tapahtuvista automaatioista ovat täysin automaattisia. Eteisen valot syttyvät automaattisesti, kun ovitunnistin huomaa oven aukeavan ja taas sammuvat, kun eteisen liiketunnistimet eivät näe liikettä muutamaan minuuttiin. Nukkumaan mennessä, kun yövalot sammutetaan lakkaavat liiketunnistinten kautta toimivat valojen automaatiota toimimasta, eli yöaikaan saa painaa perinteisesti katkaisijasta valot päälle, eikä koirien liike sytytä jatkuvasti valoja. Tosin liiketunnistinten viiveet valojen sammuttamiseen ovat yöaikaan pienemmät, eli valoja ei kuitenkaan tarvitse muistaa sammuttaa.

Laitekanta taas on täysin minun omissa käsissäni, eikä Philipsin tai muun valmistajan hubeja tarvita, koska kaikki yhdistyy suoraan minitietokoneessa pyörivään Home Assistantiin / ZigBee-tikkuun. Valojen katkaisijat ovat Xiaomilta kuten myös liiketunnistimet ja ovisensorit. Vesivuototunnistimet keittiössä ja kylpyhuoneessa ovat Tuyan, mitkä ilmoittavat viestillä kodin Slack-kanavalle, jos havaitsevat kosteutta. Makuuhuoneen valaistusta hoitaa Philips Hue-valot ja katkaisijat, työpöydällä taas Ikean vastaavat.

Jos näillä laitteilla ei olisi yhteistä avoimen lähdekoodin laitetta minkä avulla laitteita voisi ohjata tulisi minulla olla vähintään kolme eri hubia ja kolme eri mobiilisovellusta. Mutta koittappa saada Xiaomin liiketunnistin sytyttämään Ikean polttimo…

Toisaalta kotiautomaatio on osa kotia eikä kenenkään, edes Googlen tai Philipsin, tarvitse tietää koska valot ovat päällä tai pois, ovi auki tai kiinni. Tällä kokoonpanolla voin rajata mitkä laitteet julkaisen Applelle tai Googlelle, jotta voin tarvittaessa etäohjata laitteita niin Sirin kuin Google Assistantin ääniohjauksen tai valmistajien Koti-sovellusten avulla.

Kokeile: Home Assistant

Home Assistantin kanssa aloittaminen on melko helppoa, eikä koodaustaitoja enää tarvita kiitos mahtavan yhteisön. Voit aloittaa testaamisen omalla tietokoneellasi tai esimerkiksi Raspberry Pi – minitietokoneella.

Niko Jokinen
[email protected]
Tags: , ,