04.03.2015

Nykyään nuoret käyttävät paljon nettiä ja somea. Nuoret ovat paljon puhelimella netissä ja kuuntelevat musiikkia. Musiikin kuunteluun yleensä käytetään sovelluksia, joista suosituimmat ovat Itunes (Applen oma musiikkipalvelu), Spotify ja Youtube. Päivisin netissä ollaan puhelimella ja iltaisin koneella tai tabletilla, paikat pysyvät aika samoina. Paljon enemmän näkyy koulussa ja sen ulkopuolella puhelimen käyttöä, joka on sekä hyvä että huono asia. Mielestäni nuorten pitäisi olla enemmän kavereiden kanssa, mutta nyt näkee enemmän sitä, että tavataan vain somessa. Tässä paikkoja, joissa 14-15 vuotiaat viettävät aikaansa:
Tumblr: Blogikirjoituksia ja oman blogin pitämistä. Hyvä puoli sivustossa on, että sitä on helppo käyttää ja etsiä muita blogeja. Itse pidän siitä, että Tumblr:ia voi helposti pitää mukana, koska sen saa puhelimelle ja tabletille. Voit tehdä oman blogin, mutta on todella vähän ilmaisia valmiita teemoja ja ne ovat aika tylsiä, eli jos ei ole valmis maksamaan appista mitään, niin en suosittele.
Snapchat: Voit lähettää kuvia kavereille pariksi sekunniksi ja sitten ne häviävät. Snapchat on hyvin tehty appi, mutta jos ei ole ennen käyttänyt, voi olla vähän vaikeata tajuta miten sitä käytetään. Hauska tapa laittaa kaverille kuva, jonka ei halua jäävän talteen hänen puhelimeensa. Kaveri voi toki aina ottaa screenshotin, mutta siitä saa välittömästi tiedon itselleen.
Facebook: Voi kirjoittaa omalle tai kaverin aikajanalle ja laittaa kuvia. Melkein kaikki käyttävät Facebookia, koska sitä on helppo käyttää ja sinne voit kertoa vaikka päivästäsi. Facebookiin sisältyy myös messenger, jolla voit pitää yhteyttä Facebook-kavereihin, jos ei ole heidän numeroaan.
Twitter: Voit tweetata eli kirjoittaa sivullesi, ja seurata julkkiksia ja muita. Todella vaikea käyttää alussa, koska näet seuraamasi ihmisen (julkkis) virtaan laitetut twiitit, vaikka et seuraisi tuntematonta tweetteriä. Aika monet käyttävät twitteriä vain seuraamiseen, mutta eivät tee mitään omia päivityksiä..
Instagram: Voit laittaa kuvia päivästäsi tai ihan mistä haluaa. Koko app on melkeinpä pelkästään kuvien laittoa tai ihmisten seuraamista. Vähän tylsä siitä syystä, että Instagramin kautta ei voi laittaa ystävälle suoraa viestiä. Hyviä puolia ovat se, että  saat tiedon jos joku alkaa seurata sinua, ja se että kuvia voi kommentoida ja tykätä.
Läppäri on nykyään yleisempi kuin pöytätietokone ainakin nuorilla, koska sitä voi siirtää muualle ja pitää helposti mukana. Puhelin on kuitenkin eniten käytetyin laite, jolla ollaan netissä ja muualla. Paljon katsotaan myös videoita ja sarjoja, puhelimesta tai läppäristä esim. Youtubesta tai Netflixistä. Nykyään melkein kaikille nuorille netti ja some ovat tärkeitä. Vanhemmat saattavat olla huolissaan ja kysyä, että mitä me nuoret siellä tehdään. Ylhäällä on lista suositummista palveluista eli ei mitään mistä pitäisi huolestua.
 


 
1391828_267666610072798_7754102432051468387_n

Jenni Mutkala, Tet-viikolla W3-groupissa.
Tags: , , , , ,