09.12.2015

W3 Brown AleSain vapauden kirjoittaa blogin itse mieluisesta aiheesta. Siispä käsittelen oluen panemista. Katsotaan, jos sen saisi jotenkin kytkettyä ohjelmistokehitykseen.
W3:n yhteinen olutharrastus alkoi syksyllä 2014. Mallasmyönteisellä työporukalla löimme humulus lupuluksen kirkastamat päämme yhteen. Tilasimme suunnitteluapua Brewniversen asiantuntijoilta ja tutustuimme käytännön harjoittelun kautta oluttyyleihin. Maistelun ohessa suunnittelimme ensimmäisen oman reseptin.

Ketterä kehitys, Ensimmäinen sprint: Brown Ale

Ensimmäinen olut oli yhdistelmä monista toiveista. Halusimme tuotekehityksessa kuunnella kaikkia ja päädyimme kompromissiin. Marraskuussa 2014 korkkasimme ensimmäisen oman oluemme: Sup3rcharged Brown Ale. Tästä tuli kompleksinen herkku, jossa oli runsaasti paahteisuutta ja toisaalta melko vahva humalointi niin katkerona kuin aromihumalana. Ylpeinä kohotimme lasillisen omaa olutta!

Iteraatio: Summer Ale

Kevätauringon alkaessa paistaa toimiston ikkunaan heräsivät oluthormonimme remissiosta. Optimisteina uskoimme lämpimään kesään ja päätimme tehdä raikkaan ja helposti juotavan alen. Kesäkuussa 2015 korkkasimme W3 summer alen. Tarkkaan valitut humalat ja korkeahko käymislämpötila antoivat hedelmäisiä aromeja olueen. Kesäkuu ei ollut lämmin, mutta olut maistui.

Teknisestä suorituksesta tuotteeksi: Porter

Porter etiketitViimeisin herkku onkin jo oluensa tuntevien mestareiden taidonnäyte. Spekseinä oli mm. ’vahva’, ’maltainen’, ’raikas’, ’kevyesti humaloitu’, vahvasti humaloitu’, jne. Osa vaatimuksista siis täysin toistensa vastakohtia. Tekijätiimin kesken otimme omistajuuden tekemiseen ja päätimme tehdä sellaisen oluen mitä uskoimme porukan oikeasti haluavan.
Lopputulos on suklainen, niukasti humaloitu ja paahteinen W3 Port3r. Virallisesti korkkasimme herkun pikkujouluissa marraskuussa 2015. (Lähes) riippumattomien arvioiden mukaan tämä käsityöläisyyden ylistys sopii niin seurusteluun kuin joulupöytään.
Koska graafikkomme jano oli kasvanut juodessa teimme juomalle myös etiketit. WordPress-tiimi puolestaan koki tarpeelliseksi tuoda oluen sielun eloon myös verkossa: w3.fi/beer
 

Oluen lähdekoodi

Avoimen lähdekoodin hengessä tässä oluen resepti:
Maltaat:W3 Summer Ale
10 kg Pilsner
1 kg Brown
1 kg Chrystal 75
1 kg Chocolate
Mäskäys:
60 min – 66 C
20 min – 72 C
Humalat:
60 min Fuggle 4,5 % 90 g
15 min Fuggle 4,5 % 40 g
Hiiva
Wyeast 1968 (London ESB)
OG: 1.053
FG: 1.012
ABV 5,5 %
Miro päivitti saman myös githubiin!
Ja miten tämä kaikki liittyy ohjelmistokehitykseen? Ainakin niin, että 75 % oluen tekijöistä ja 80 % sen juojista oli ohjelmistokehittäjiä.
Jos tuntuu, että oluenteko kiinnostaa, kaipaat lisätietoja tai tuntuu, ettet näillä spekseillä saa olutta aikaiseksi, niin ilmoittaudu mukaan seuraavaan suunnittelupäiväämme! Yhteystietoni lopussa.
Cheers!
 


juhaKirjoittaja: Juha Sinisalo
Kauppatieteilijä ja innokas liiketoiminnan kehittäjä. Harrastuksena olut sen monissa muodoissa (laatu > määrä).

[email protected] / 040 631 6008

LinkedIn, Twitter

Tags: , , ,