10.01.2018

Uudenvuodenlupaukset juontuvat Babyloniasta

Vuoden vaihde ja siitä alkava tuore vuosi ovat kautta aikojen olleet se hetki, jolloin arvioidaan kuluneen vuoden tapahtumia ja tekemisia ja mikä tärkeämpää, tavoitteita ja päätöksiä tulevalle vuodelle. Jälleen on se aika kun pohditaan mitä asioita haluamme alkaneena vuonna tehdä erilailla, mitä uutta haluamme oppia tai missä asioissa haluamme kehittyä, ja miten?
Tapa tehdä hyviä lupauksia vuoden alkaessa juontaa 4 000 vuoden takaa Babyloniasta. Siellä sitouduttiin uutena vuotena palauttamaan lainatut työkalut takaisin omistajalleen. Antiikin Roomassa puolestaan tehtiin vuoden alussa lupauksia kaksikasvoiselle Janus-jumalalle, joka näki menneeseen ja tulevaan. (Lähde: tieku.fi) Mikään e siis tässä suhteessa ole muuttunut mennen ja nykyajan välillä – aina on hyvä luvata jotain uutta!
Uusien asioiden kokeilu pätee yrityksiinkin; uuden palvelun tai tuotteen avulla yritys saattaa saada uuden alun. Kartoittamalla omaa ja yrityksen osaamista, voi löytyä uusia osa-alueita, joita olisi hyvä opetella tai harjoittaa lisää? Myös työnantajakuvaa ja työpaikan tunnelmaa voi tarkastella erityisesti vuodenvaihteessa ja pohtia, menikö kaikki niinkuin suuniteltiin ja mitä tulisi luvata alkavalle vuodelle.
Luvataan vaikka kuunnella entistä enemmän ja näin ollen etsiä aikaisempaa useammin ideoita ja vastauksia talon sisältä. Luvataan olla vielä himpun verran edellistä vuotta tehokkaampia työpäivien aikana ja myös nauttia enemmän työn ulkopuolella vapaa-ajasta ja pienistä asioista. Nämä kaksi onneksi ruokkivat toisiaan. Tai yksinkertaisuudessaan, kokeillaan joka viikko aivan uusia lounaspaikkoja, joka taas tuo uutta virtaa työpäiviin. Toisaalta, porukkamme vakiintunut tapa valita lounaspaikka useimmiten yhteisymmärryksessä jälkiruokatarjonnan mukaan on toiminut tähänkin asti mutkattomasti, luoden vahvaa yhteenkuuluvuudentunnetta.
Itse päätin että alan aikatauluttamaan omaa työviikkoani lähes tunti tunnilta ja teen kattavamman markkinointisuunnitelman! Tavoitteena näille on 1.helpottaa omaa työtäni tekemällä siitä suunnitelmallisempaa ja 2. vähentää häröilymomentteja eri työtehtävien välillä

Sano se ääneen tai kirjoita se ylös

Richard Branson kirjoitti uuden vuoden kynnyksellä seuraavasti: ”No matter how big, small, simple or complex your idea is, get it in writing. It doesn’t matter if you use a pen and notebook or your iPhone – if you have a record of it, you’re more likely to make it happen.”
Asiasta muistuttaa myös Ilkka Lavas, City Digitalin vetäjä omassa blogissaan ”Kun kerrot asioista muille, kerrot ne myös itsellesi ja sitoudut niihin paremmin.”
TechCrunch esitteli kolme sovellusta, joiden avulla joistakin lupauksista on helpompi pitää kiinni (TIVI). Itse ajattelin kokeilla sovellusta nimeltä Done – ajankäytön tehokkaaseen hallintaan suunnattua ohjelmaa. Käyttäjä voi luoda erilaisia tavoitteita ja muistutuslistan siitä, mitä kaikkea päivässä olisi hyvä saada aikaan, ja sovellus myös seuraa miten tavoitteissa edetään. Yksi lupaus kuitenkin menee yli muiden, vaikka meillä City Dev Labsillä tämä onkin onneksi ollut itsestäänselvyys; ”kun jotain luvataan, se myös pidetään.” Muuten koko hommalta menee pohja.
Hyvää uutta Vuotta 2018!