19.09.2012

Kirjoittanut: Ilkka Lavas | 19.09.2012 |

Blogikirjoitukseni käsittelee tällä erää uran luomista ja oppimista it-alalla työntekijän ja yrittäjän näkökulmasta.
Asiakkaan liiketoiminnan kannalta on oleellista valita kumppani, joka huolehtii osaamisen kehittämisestä. Ainoastaan täten voidaan tarjota asiakkaalle lisäarvoa tuottavia palveluita.

On kahdenlaisia tapoja ajatella urapolkuja: kouluttautumispolku ja oppimispolku. Kouluttautumisurapolun ihmiset ajattelevat, että sitten kun olen valmistunut, niin olen valmis ja voin mennä töihin.
Oppimisurapolun ihmiset ajattelevat, että nyt kun tiedän nämä asiat, niin olen valmis oppimaan lisää ja siitä minun urapolkuni vasta alkaa.

Uraa voi luoda työmaailmassa pääsääntöisesti kolmella tavalla:

  • Työskentelemällä saman yrityksen palveluksessa ikuisesti ja vaihtamalla työtehtävää muutaman vuoden välein.
  • Työskentelemällä 2-7 vuotta yhdessä yrityksessä ja siirtymällä tämän jälkeen toiseen yritykseen.
  • Työskentelemällä useassa yrityksessä samaan aikaan esimerkiksi vuokratyöyhtiön kautta.

Yrittäjänä voit toteuttaa uraasi samalla tavalla:

  • Yhdessä omassa yrityksessä eri tehtävissä.
  • Perustamalla, kasvattamalla, myymällä ja perustamalla uuden yrityksen.
  • Tekemällä omassa yrityksessä erilaisissa rooleissa tehtäviä eri asiakkaille.

Palataan tuohon oppimispolku lähtökohtaan. Ihminen oppii tietyt lähtökohdat kotona. Koulussa ja jatko-opinnoissa saa hyödyllistä lisätietoa.
Tieto vanhenee muutamassa vuodessa, joten tietoa pitää päivittää. Ihmisen pitää jatkuvasti opetella uutta ja treenata omaa tietouttaan pysyäkseen ajan tasalla.

Vanhakin koira oppii uusia temppuja

Olet varmaan huomannut, että kesäloman aikana fyysinen kuntosi sekä henkinen osaamisesi taantuu,
jos olet jättänyt liikunnan sivuun ja keskittynyt nauttimaan grilliruoasta. Tällöin urheilun aloittaminen saattaa olla vaikeaa, koska lihaskunto on rapistunut kesän aikana.

Vastaava koskee henkistä kuntoa. Aivotutkimusten mukaan ihmisen aivot eivät vanhemmiten surkastu, vaan samoin kuin lihaksissa, niistä lähtee
”löysät pois”. Vanhempana ihminen voi siis oppia yhtä hyvin uutta kuin nuorena, mutta oppimista vaikeuttaa se, että ensin pitää opetella vanhoista tottumuksista pois,
jotta voi omaksua uutta tietoa. Olet varmasti havainnut, että kesälomalla kun et ole ajatellut työasioita,
niin saatat olla unohtanut tietokoneesi salasanan ja löydät työpöydältäsi papereita, joiden olemassa oloa et edes muistanut. Lyhytjaksoinen mielen
lepääminen voi tehdä hyvää ja antaa tilaa myös uusille ajatuksille.

Ikuisen oppijan tulee opetella jatkuvasti, jotta pysyy edes samassa tasossa, missä koulusta valmistuttua on. Jos vielä haluaa kehittyä urallaan, pitää iltaisin ja viikonloppuisin treenata asioita ja kerryttää itselleen uutta tietoa.

Luin David Allenin Know Can Do –kirjan. Siinä kerrottiin, että uuden tiedon päähän pänttäämisessä parhaiksi keinoiksi on havaittu kertaaminen, kertaaminen ja kertaaminen.
Ei niinkään tiedon kertaaminen, vaan tiedon toteuttaminen käytännössä ja käytäntöjen jatkuva toistaminen. Esimerkiksi jos haluat tulla

ajanhallinnan mestariksi, sinun tulee aloittaa määrätietoisesti hallitsemaan omaa aikaasi parhailla käytännöillä viikoittain ja päivittäin. IT-alalla opiskelussa tärkeää on, että pystyisit heti ottamaan käytäntöön niitä asioita, joita olet tänään oppinut. Kun seuraavan kerran olet seminaarissa, mieti mitkä 3-4 asiaa on sellaisia, joita voisit ottaa elämässäsi käytäntöön.

Ikuinen oppiminen ja opittujen hyvien asioiden ottaminen käytäntöön edistävät osaamistasi ja kyvykkyyksiäsi. Mitä luulet, kumman pomo valitsee mieluummin ylennettäväksi: oppimishaluisen vai hänet, joka kuvittelee jo tietävänsä kaiken?

Ole joka päivä valmis hakemaan työpaikkaasi uudelleen. Jos olet varma, että sinut valittaisiin, niin silloin tiedät olevasi oikealla osaamisen tasolla.

Tsemppiä urapolullesi!
Ilkka O. Lavas